Anumarin aktiiviaineet

A-vitamiini

A-vitamiini on iholle välttämätön ravintoaine, jonka kiistattomat vaikutukset ihon hyvinvoinnille ja terveydelle on selvästi osoitettu. Kun ihoa hoidetaan A-vitamiinilla, muuttuu se vähitellen vahvemmaksi, joustavammaksi, sileämmäksi, kirkkaammaksi ja tasaisemman väriseksi.

Koska auringon UV-säteet tuhoavat ihon A-vitamiinivarastoja, ihon on saatava A-vitamiinia päivittäin. Iho ei yleensä saa riittävästi A-vitamiinia ravinnosta, koska iho on kehon viimeinen osa, johon sisäisesti nautittu A-vitamiini kulkeutuu. Tehokkain tapa palauttaa ihon A-vitamiinipitoisuus ovat suoraan hoidettavalle ihoalueelle levitettävät voiteet. Korkealuokkainen A-vitamiinivoide täyttää ihon A-vitamiinivarantoja selvästi jo kolmessa tunnissa.

Varsinkin A-vitamiinihoidon alkuvaiheessa iho saattaa reagoida A-vitamiiniin punoittamalla, kuivumalla ja kutisemalla. Tämä johtuu siitä, että ihossa olevat A-vitamiinireseptorit ovat surkastuneet. Kunnes reseptorit jälleen kunnolla käynnistyvät, siedätetään ihoa nostamalla A-vitamiinin pitoisuutta vähitellen.

Toinen tapa lieventää A-vitamiinin alkureaktioita, on valita käyttöön ihon hyvin kestämä A-vitamiinimuoto. Kosmetiikan eri A-vitamiinimuodoista parhaiten siedetty on retinoliestereihin kuuluva retinyylipalmitaatti. Kun retinyylipalmitaattia käytetään säännöllisesti määrää asteittain lisäten, saadaan samoja hoitotuloksia kuin vahvemmilla A-vitamiinimuodoilla. Retinyylipalmitaatin etuihin kuuluu myös sen kyky neutraloida UV-säteitä, mikä antaa iholle noin aurinkosuojakertoimen 20.

Kosmetiikassa käytetyistä A-vitamiinimuodoista retinoli on teholtaan nopeavaikutteisempaa kuin retinyylipalmitaatti, mutta se aiheuttaa lähes aina myös ihoärsytystä. Lisäksi se tuhoutuu helposti valon ja ilman vaikutuksesta. Erityisesti valon ja retinolin aiheuttamien ihoreaktioiden vuoksi retinoli-kosmetiikkaa käytetään vain öisin.

Antioksidantit

Eräs ihoa ennenaikaisesti eniten ikäännyttävistä syistä ovat vapaat radikaalit. Monet nykyiseen elämäntapaan ja elinympäristöön liittyvät asiat kiihdyttävät niiden muodostumista kehossa lähes hallitsemattomalla tavalla. Esimerkiksi aurinko, ilmansaasteet, tupakointi ja stressi nostavat vapaiden radikaalien määrän nopeasti yli kehon puolustuskyvyn rajojen.

Ihossa vapaiden radiaalien vaikutus on verrattavissa raudan ruostumiseen. Käytännössä se näkyy ikävuosiin nähden liian aikaisina ikämerkkeinä kuten juonteina, elottomuutena ja ihon veltostumisena. Arvioidaan, että peräti 80 prosenttia ihon ulkoisesti nähtävästä ikääntymisestä on vapaiden radikaalien aiheuttamaa.

Antioksidantit ovat vitamiineja, kivennäisaineita ja muita kemiallisia yhdisteitä, jotka suojaavat ihoa ja kehoa vapaita radikaaleja vastaan. Keho pystyy tuottamaan antioksidantteja myös itse, mutta nykyelämän tarpeisiin oma suoja riittää enää vain harvoin.

Kosmetiikassa käytetyt antioksidantit neutraloivat vapaiden radikaalien vaikutusta nopeavaikutteisesti ja kohdennetusti suoraan ihossa. Kosmetiikan antioksidantteja ovat muun muassa C- ja E-vitamiinit, beetakaroteeni, vihreä tee, resveratroli ja alfalipoiinihappo. Jotta vapaiden radikaalien tuhot ihossa eivät pääse alkua pidemmälle, on niitä käytettävä suurina pitoisuuksina päivittäin ympäri vuoden.

Beetakaroteeni

Karotenoidit ovat voimakkaita antioksidantteja, joiden tehtävä on neutraloida ihon ja kehon rakenteita tuhoavia vapaita radikaaleja. Eräs karotenoideista on beetakaroteeni, joka on myös A-vitamiinin esiaste. Keho muuntaa beetakaroteenia A-vitamiiniksi tarpeen mukaan. Kosmetiikassa beetakaroteenia käytetään sen antioksidantti- ja A-vitamiinivaikutuksen takia. Beetakaroteeni on kuin kaksoissuoja, joka neutraloi erityisesti UV-säteilyn aktivoimia ihoa vanhettavia vapaita radikaaleja sekä korvaa iholle UV-säteiden tuhoamaa A-vitamiinia.

C-vitamiini

C-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka suojaa ihoa hapettumiselta. Lisäksi se osallistuu ihon kimmoisuudesta ja sileydestä vastaavan kollageenin muodostumiseen. C-vitamiini on välttämätöntä myös ihon yleiselle terveydelle, ja sen puutos ilmenee esimerkiksi kasvojen laajentuneina verisuonina, tummina läikkinä ja aknena.

C-vitamiini hajoaa helposti UV-säteilyn vaikutuksesta ja voi ihoon syntyä C-vitamiinin puutos. Jotta ihon C-vitamiininsaanti olisi turvattu, tarvitsee aikuinen terveellisen ravinnon lisäksi myös C-vitamiinipitoista kosmetiikkaa. C-vitamiinin käyttöön kosmetiikassa liittyy monia haasteita. Niistä vaikeimmat ovat, että vesiliukoisen C-vitamiinimolekyylin imeytyminen ihon sarveiskerroksen läpi on heikkoa ja että herkkä molekyyli menettää helposti tehonsa.

Jotta kosmetiikassa käytetyllä C-vitamiinilla olisi todellista vaikutusta ihoon, on se ensin käsiteltävä ihoon imeytyvään muotoon ja suojattava hapettumiselta. Kun askorbiinihappoon lisätään esimerkiksi magnesium-fosfaatti- ja rasvahappoketjuja, muodostuu askorbyltetraisopalmitaattia, mikä on ihoon erittäin tehokkaasti vaikuttava ja aktiivinen C-vitamiinimuoto.

Peptidit

Peptidit biologisesti aktiivisia aineita, jotka koostuvat pienistä aminohappoketjuista. Kosmetiikan kannalta peptidit herättävät paljon mielenkiintoa, sillä niiden avulla iho saadaan reagoimaan hyvin monilla eri tavoilla turvallisesti ja ilman ärsytysriskiä. Esimerkiksi Dermaxyl® niin sanottu signaalipeptidi, joka välittää soluille viestin alkaa korjata itseään. Kun ihon luonnollinen korjautuminen aktivoituu, ihon rakenne kiinteytyy ja napakoituu. Matrixyl® 3000 lisää ihon kollageeninmuodostusta, mikä pehmentää ihon ryppyjä ja lisää sen kimmoisuutta. Argireline® rentouttaa kasvojen pieniä ilmelihaksia ja madaltaa juonteita erityisesti otsalla ja silmien ympärillä. Näiden esimerkkien lisäksi peptidejä on olemassa jo lukuisia ja niitä kehitetään jatkuvasti lisää.

HAPOT

Happo on aine, joka luovuttaa positiivisia vetyioneja eli protoneja. Arkielämässä happojen tunnettuja ominaisuuksia ovat mm. hapan maku ja syövyttävyys. Ihonhoidossa niitä käytetään happojen ihoa kuorivien ominaisuuksiensa vuoksi.

Kosmeettisissa happokuorinnoissa käytetään yleensä hydroksihappoja, jotka jakautuvat rakenteensa mukaan alfahydroksihappoihin (AHA), betahydroksidihappoihin (BHA) ja polyhydroksihappoihin (PHA). Niiden kaikkien vaikutuksen pääperiaate on, että ne hajottavat kuollutta ihosolukkoa rikkomalla solujen välisiä sidoksia. Kun iho kuoriutuu tehostetusti, se kirkastuu ja tasoittuu.Vaikka kuorinta on hallittu, epidermiksen äkillinen ohentuminen on iholle trauma, joka aktivoi sen korjausmekanismit. Kun epidermiksen uusiutuminen ja dermiksen fibroblastien kollageenintuotanto näin tehostuvat, iho vahvistuu kokonaisvaltaisesti. Myös glukosamiinoglukaanien laatu ja määrä kohoavat ja haitallisten bakteerien määrä ihossa laskee.

Yleisvaikutuksen lisäksi kuorivilla aineilla on omia erityiskykyjään. Yksi happo voi siis vaikuttaa paremmin siis vaikka juonteisiin, rasvoittuvuuteen tai pigmenttiläiskiin.

ALFAHYDROKSI- ELI AHA-HAPOT

Kosmetiikan alfahydroksidi- eli AHA-happoja ovat muun muassa mantelihappo, hydroksipropionihappo ja glykolihappo.

Suurimolekyylinen mantelihappo imeytyy ihoon hitaasti ja on siksi hyvin ihoystävällinen happo. Mantelihappo luo ihon pintasolukon väleihin väyliä, jotka tehostavat kosmetiikan aktiiviaineiden imeytymistä ihoon. Se myös madaltaa juonteita ja silottaa ihoa, rauhoittaa tulehduksia ja vaikuttaa antibakteerisesti. Muista alfahydroksihapoista poiketen mantelihapossa on jonkin verran rasvahakuisuutta, eli se toimii hyvin myös rasvoittuvalla iholla.

Hydroksipropionihappo edistää ihon kuoriutumista ja auttaa ihon herkkyyden testauksessa.

AHA-hapoista ehkä tunnetuin on vanhenevan ja valovaurioituneen ihon hoidossa käytetty glykolihappo. Se on vaikutuksiltaan selvästi napakampaa kuin monet muut hapot ja sopii siksi erityisesti paksummalle ja vahvemmalle iholle. Koska glykolihappoa on käytetty jo verraten pitkään, tiedetään, että se stimuloi fibroblastien kollageenituotantoa dermiksessä.

POLYHYDROKSI- ELI PHA-HAPOT

Polyhydroksidi- eli PHA-hapot ovat hydroksihappojen uusimpia tulokkaita kosmetiikassa. Niihin kuuluu esimerkiksi laktoosin hapetustuote laktobionihappo. Hitaasti hajoavan molekyylirakenteensa vuoksi se on hyvin siedetty happo ja sopii myös herkälle iholle. Sen ominaisuuksiin kuuluu myös vedensitomiskyky. Laktobionihappoa käytetään myös ikääntyvän ja valovaurioituneen ihon hoidossa.

BETAHYDROKSI- ELI BHA-HAPOT

Kosmetiikan betahydroksidi- eli BHA-happoihin kuuluu vain salisyylihappo. Rasvaliukoisuutensa vuoksi se tehoaa erityisen hyvin rasvoittuvan ihon ongelmiin. Se muun muassa rauhoittaa tulehduksellisia epäpuhtauksia ja auttaa vähentämään tulehduksenjälkeisten pigmenttihäiriöiden muodostumista.