Ravintovitsemusneuvoja Julia Gedike - IHON SUOJAMUURIN A B C

29.01.2023
  • iho
  • vitamiinit
  • antioksidantit ihonhoidossa



VOITKO VAIKUTTAA IHOSI IKÄÄNTYMISEEN? MITÄ IHOSI MATKAN VARRELLA KERÄÄ JA MILTÄ SE TULEE NÄYTTÄMÄÄN?

Ihon yksi tärkeimpiä on puolustautua ja suojata elimistöä negatiivisia ympäristövaikutuksia vastaan. Ihossa näkyy usein päällepäin se missä kunnossa sisäinen maailmamme on. Ihon fyysistä läpäisevyyttä edustaa pääasiassa marraskesi, mutta myös orvaskeden ja dermiksen muut kerroksen ovat tärkeitä komponentteja. Ihon mekaanisen vahvuuden takaavat solujen väliset kontaktit orvaskedessä ja rakenneproteiinit dermiksessä, jotka muodostavat ihon suojabarriäärin. 
 

Kemiallis-biologinen suojabarriääri sisältää libidejä, happoja, luonnollisia kosteustekijöitä ja antimikrobisia peptidejä. Tämä paikallinen immuunijärjestelmä lue esteen infektioita vastaan. Lisäksi on huolehdittava myös terveestä ihon mikrofloorasta, joka vastustaa erilaisten patogeenien kolonisaatiota ja toimii näin ollen ihon immuunitoimintojen turvaajana.

ONKO IHOSI SUOJA VAARASSA?

Ihon fysiologiset prosessit liittyvät läheisesti toisiinsa. Yhden rikkoutuminen aiheuttaa patologisten reaktioiden sarjan joka vaikuttaa kaikkiin ihon puolustusmekanismeihin. Kun ihon suojatoiminta heikkenee eri tekijöistä johtuen, syntyy mahdollisuus monien allergisten autoimmuunisairauksien kehityttymiseen. Puhumattakaan siitä, että tällaisissa olosuhteissa iho vanhenee nopeammin.

IHON SUOJATOIMINNAN HÄIRIÖIHIN VOI LIITTYÄ:

• ulkoisten tekijöiden ( mekaaniset, kemialliset ja fysikaaliset ) vaikutukset — kuten kosketusihottumat

• ravitsemukselliset, kuten välttämättömien Omega-3- ja Omega-6-rasvahappojen puute ja epätasapaino jotka ovat välttämättömiä ”suojaavien” libidien synteesille

• iantrogeeniset, kuten lääkkeiden ja kosmeettisten toimenpiteiden vaikutukset

• endogeeniset - kehossa hankitut immunologiset häiriöt jotka johtavat sekä kehon reaktiivisuuden voimakkaaseen laskuun ja säätelyhäiriöihin

• somaattiset sairaudet (diabetes mellitus, kilpirauhasen vajaatoiminta)

• ikäjaksot

• geneettiset tekijät kuten proriasis, iktyoosit ja atooppinen ihottuma

Geneettisiin tekijöihin on melko vaikea vaikuttaa — niin ainakin ulkoisiin sekä ravitsemuksellisiin tekijöihin se on täysin mahdollista! Miten?

 

VITAMIINIT JA HIVENAINEET IHOSI SUOJAKSI

Vitamiinit ovat erittäin tärkeitä kehon kaikkien järjestelmien asianmukaiselle toiminnalle. Yleensä saamme suurimman osan tarvittavista aineista monipuolisesta ruokavaliosta, jos tämä ei riitä voimme lisäksi käyttää monivitamiinikomplekseja. Ne mikroelementit jotka ovat päässeet kehoon ruoan tai lisäravinteiden kanssa, eivät kuitenkaan voi kaikissa tapauksissa vaikuttaa suoraan ihoomme — vaikka ovat myös sille erittäin tarpeellisia. Lisäksi on otettava huomioon koko ruoansulatuskanavan toimintahäiriöt, etenkin sapen eritys ja laatu, millä on erityinen rooli etenkin rasvaliukoisten vitamiinien emulgoinnissa.

 

MITKÄ VITAMIINIT OVAT TÄRKEITÄ IHON TERVEYDELLE, KAUNEUDELLE JA HYVÄLLE SUOJATOIMINNALLE?


A-VITAMIINI (retinoli). Tehokas apulainen taistelemaan ikääntymisen merkkejä, mm. hyperpigmentaatiota ja aknea vastaan. A-vitamiini toimiiantioksidanttina, vahvistaa verisuonia ja suojaa UV-säteilyltä. Lisääntyneen kollageenituotannon ansiosta A-vitamiini hidastaa orvaskeden veltostumista. A-vitamiinin selkein vaikutus ja tehtävä on keratonosyyttien lisääntyminen ja dermiksen ekstrasellulaarisen matriisin rakenteiden stimulointi, joka vaikuttaa laajalti ihon suojabarriäärin rakenteeseen.

B1-VITAMIINI (taimiin). Tämä komponentti taistelee aktiivisesti tulehdusta, ihon hilseilyä ja kuivuutta vastaan. B1-vitamiini lisää ihon joustavuutta, tasoittaa hienoja ryppyjä ja juonteita.

B7-VITAMIINI (bioteeni). Kauneusvitamiini jolla on tärkeä osa hiusten, kynsien ja ihon kauneuteen. Biotiini parantaa ihon elastisuutta, poistaa ärsytystä sekä liiallista kuivuutta.

B9-VITAMIINI (foolihappo). Vaikuttaa positiivisesti uusien solujen muodostumiseen ja vähentää kuoriutumista. Foolihappo palauttaa orvaskeden nestetasapainon poistaen kuivuuden ja pintarypyt. Osallistuu veren rikastamiseen hapella mikä kyllästää kudoksia ja poistaen hypoksian.

C-VITAMIINI (askorbiinihappo).Voimakas antioksidantti ja kollageenikuitujen tuotannon stimulaattori. C-vitamiini on hyödyllinen niin suun kautta otettuna, kuin ihonhoitotuotteiden ainesosana. C-vitamiini vaikuttaa suoraan ihon vanhenemismuutoksiin.



C-Vitamiini kosteuttaa ihoa, vähentää pigmentaatiota, aknen jälkeisiä värinmuutoksia ja hidastaa yleisesti ihon ikääntymistä. Lisäksi se vahvistaa verisuonten seinämiä ja solukalvoja.

E-VITAMIINI (tokoferoli). Tämä rasvaliukoinen vitamiini parantaa ihon suojabarriääriä sekä aktivoi elastiinin ja kollageenin synteesiä. Tokoferoli minimoi UV-säteilyn ja vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita. Riittävä E-vitamiinitaso kehossa tekee ihosta pehmeän, sileän ja elastisen.

D3-VITAMIINI on rasvaliukoinen yhdiste. On yleisesti hyväksyttyä, että sen vaikutus liittyy yksinomaan riisitautien ja osteoporoosin ehkäisyyn. D-vitamiinin vaikutus on kuitenkin paljon laajempi. D-vitamiini edistää ihossa kollageenin tuotantoa jonka dramaattinen väheneminen on havaitaan naisilla erityisesti vaihdevuosien aikana. D-vitamiini myös estää keranosyyttien liiallista lisääntymistä (hyperkeratoosia).

 

ERITTÄIN TÄRKEÄT HIVENAINEET IHON TERVEYDELLE?

• SINKKI. Tärkeä hivenaine joka liittyy suoraan ihmiskehon aineenvaihduntaan (proteiinit, rasvat, hiilihydraatit). Sinkki on osa kaikkia kehon soluja osallistuen soluvälittäjien muodostamiseen. Sinkin antioksidanttiset ominaisuudet nopeuttavat ihon palautumisprosesseja, vähentävät ryppyisen verkon tiheyttä ja ihon löysyyttä.

• MAGNESIUM. Optimaalisen magnesiumtason läsnäolo kehossa mahdollistaa terveen orvaskeden. Se vaikuttaa suoranaisesti riittävään nestetasapainoon solujen sisällä (ns.sytosoli) ja osallistumiseen useisiin entsymaattisiin reaktioihin molekyylitasolla. Magnesium auttaa poistamaan ihon hilseilyä, lievittää kutinaa, rauhoittaa aknen tai allergisen ihottuman ärsytystä.

• SELEENI. Tämä hivenaine on olennainen osa aineenvaihduntaprosesseja solutasolla. Useimpien entsyymien oikea toiminta riippuu myös seleeniä säännöllisestä saannista kehossa. Sen päätehtävä on hidastaa ikääntymisprosessia koko kehossa, erityisesti ihossa. Yhdessä E- vitamiinin kanssa seleeni on voimakas antioksidantti, joka ehkäisee ihosolujen vaurioitumista ja auttaa hidastamaan ikääntymisprosessia.

• MANGAANI. Mukana monissa kehon elintärkeissä prosesseissa, esimerkiksi hiilihydraattien ja proteiinien käsittelyssä. Tiesitkö, luu-ja rustokudoksen muodostuminen kehossa on mahdotonta ilman mangaania läsnäoloa. Mangaanin puute voi ilmetä mm. ihon punoituksena ja pigmentoitumisena.

• RAUTA. Jatkuva väsymys, tummat silmänaluset ja hiustenlähtö voivat olla ensimmäisiä raudanpuutteeseen viittaavia herätyskelloja. Myös kollageenisynteesiin tarvitaan riittävä raudantaso, joka tulee torjumaan myös vapaita radikaaleja ja suojaamaan ihoa ennenaikaiselta vanhenemiselta.

 

Niin kuin alussa jo mainitsin — vaikka käyttäisit varmuuden vuoksi lisäravinteita (vitamiineja ja hivenaineita) erilaisten puutostilojen ehkäisyyn, ei se vielä anna takuita siitä, että elimistösi pystyisi niitä hyödyntämään. Tähän prosessiin tarvitaan myös hyvinvoiva ja toimiva ruoansulatuskanava. Etenkin kun on kyse rasvaliukoisista vitamiineista.

HALUAN NYT KERTOA SINULLE MUUTAMIA YKSINKERTAISIA JA TEHOKKAITA MENETELMIÄ RASVALIUKOISTEN VITAMIINIEN IMEYTYMISEN PARANTAMISEKSI

 

🔹 Sisällytä riittävästi terveellisiä rasvoja ruokavalioosi — sillä rasva ruokavaliossa stimuloi sapen eritystä, joka auttaa emulgoimaan rasvaliukoisia vitamiineja ( A, E ja D-vitamiinit ). Älä mielellään rikasta tätä luetteloa vähärasvaisilla elintarvikkeilla. Laatu on tässä tärkeämmässä asemassa kuin määrä. On tärkeää olla myös menemättä liiallisuuksiin, koska liiallinen rasvamäärä taas estää vesiliukoisten vitamiinien imeytymisen maha-suolikanavasta (B- ja C- vitamiinit).

🔹 Elä aktiivista elämäntapaa — liike auttaa vähentämään stressiä ja sisäisiä spasmeja.

Rasvaliukoisten vitamiinien puutos voi johtua myös geneettisistä sairauksista. On tiettyjä geenejä, esim. VDR - D- vitamiinireseptoria koodaava geeni, geenimutaatio kun ihminen ei imeytä D- vitamiinia hyvin, eivätkä suuretkaan annokset toimi.

 

JOS HALUAT TASOITTAA ORVASKETTÄ JA PIDENTÄÄ NUORUUTTA, OTA KÄYTTÖÖN MYÖS SEURAAVAT NEUVOT:

🔸 Juo vähintään 2 litraa vettä päivässä, mielellään lämpimänä. Tämä auttaa välttämään sekä kehon että itse ihon kuivumista. Varmista veden riittävä saanti itsellesi laskemalla 30ml / ihannepaino kiloa kohden. Jotta vesi pääsisi solujen sisään helpommin ja tehokkaammin — lisää veteen esim. eletrolyyttejä tai mineraalilisää.

🔸 Rikasta ruokavaliosi merenelävillä, rasvaisella kalalla, rapujen lihalla, simpukoilla, ostereilla jotka ovat ihoystävällisten ruokien listan kärjessä. Pähkinät, oliiviöljy, vihreät yrtit, valkosipuli, liha ja sisäelimet, parsakaali ja pellavansiemenet tekevät myös hyvää.

🔸 Luovu huonoista tavoista, erityisesti savukkeita ja alkoholista.

🔸 Käy säännöllisesti kasvo- ja vartalohieronnassa. Suorita vesitoimenpiteet — kontrastisuihku ( kylmä/ kuumavesi) lisää verenkiertoa kehon kudoksissa ja stimuloi kollageenin muodostumista.

🔸 Käytä laadukasta hoitavaa kosmetiikkaa ihon puhdistamiseen,kuorimiseen, kosteuttamiseen ja ravitsemiseen. Kosmetologiksi valitsee sinulle sopivat kotihoitotuotteet vaarattomalla ja tehokkaalla reseptillä — luota tämä tehtävä ammattilaiselle!

         Sairaanhoitaja, Ravitsemusneuvoja Julia Gedike